Hogyan lehetek szabadalmi ügyvivő?

Aki szabadalmi ügyvivő akar lenni, annak először egy felsőfokú iparjogvédelmi tanfolyamot kell elvégeznie. A felsőfokú iparjogvédelmi tanfolyamot a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) szervezi, kétévente, szeptember elején indul. Vizsgákkal záruló három szemeszterből, és egy szakdolgozat-készítő félévből áll. Ez utóbbit meg is kell védeni. A 2011 szeptemberében indult tanfolyam csütörtökönként volt és a három félév díja 360.000 Ft-ba került. Ezután vagy ezzel részben párhuzamosan három évig munkaviszonyban szabadalmi ügyvivő mellett szabadalmi ügyvivőjelöltként kell dolgozni. Az iparjogvédelmi tanfolyamokról a 78/1995 (XII. 29.) IKM rendelet rendelkezik.

A szabadalmi ügyvivőség feltétele többek között:
a/ mérnöki vagy azzal egyenértékű természettudományos egyetemi oklevél,
b/ felsőfokú iparjogvédelmi tanfolyam,
c/ három év szabadalmi ügyvivőjelölti gyakorlat,
d/ szabadalmi ügyvivői vizsga.

Szabadalmi ügyvivőjelölti gyakorlat megszerzése meglehetősen nehézkes, többnyire gyógyszergyáraknál és szabadalmi irodáknál lehetséges. A kevés munka miatt egyéni szabadalmi ügyvivő mellett ritkán lehet elhelyezkedni. A gyógyszergyárak hátránya, hogy többnyire csak vegyészeti hátterű munkatársakat fogadnak, továbbá nincs lehetőség az ügyfélképviselet elsajátítására. Ennek az az oka, hogy elsődlegesen saját gyógyszeripari találmányaikkal, illetve a generikus gyógyszerek piacra juttatásának elősegítésével (szabadalomkutatással, érvényesség ellenőrzéssel) foglalkoznak, így ez a tapasztalat nem segít hozzá egy későbbi magánpraxis kialakításához; magánügyfelek ugyanis ritkán adnak ilyen jellegű megbízásokat.

Szabadalmi irodák is ritkán fogadnak szabadalmi ügyvivőjelöltet, ehhez például rokoni kapcsolat vagy komoly tehetség (többek között nyelvtudás) felmutatása szükséges. Ez utóbbi esetben célszerű a továbbiak tanulmányozása.

 
Copyright © 2011 Pintz és Társai - Minden jog fenntartva.