Európai szabadalmi ügyvivői vizsga

Ez a világ egyik legnehezebbnek tartott – csak írásbeli – vizsgája, amely évente egyszer, három teljes napig tart, és amelyre egy évvel korábban elővizsgát kell letenni. A vizsgát és elővizsgát egyszerre tartják március elején, különböző helyszíneken, például Berlin, Bern, Bristol, Hága, Helsinki, Madrid, München, Párizs, Róma, Stockholm, minimum 50 fő vizsgázóval. Jelentkezni az előző év júliusáig kell. Az elővizsga egy vizsgából áll. A teljes vizsga A, B, C, D vizsgából („paper”) tevődik össze. Első nap a D vizsga, majd az A-B, végül a C következik. A 2. napon az A, B vizsgáknál lehet választani vegyészeti vagy nem vegyészeti téma között.
Elővizsga: egy nap (4 óra), a korábbi évek vizsgáiból kérdések
Vizsga:

  1. nap: „D” jogi kérdések (5 óra)
  2. nap: „A” szabadalmi leírás és igénypont szerkesztése (3 óra) + „B” hivatali határozat megválaszolása (3 óra)
  3. nap: „C” felszólalás (5 óra)

Sikeres elővizsga esetén a vizsgázó választhat, hogy az adott évben melyik vizsgát vállalja fel, a következő évben pótvizsgaként is teljesítheti a hiányzó vizsgát.


Az elővizsgán az elérhető 100 pontból legalább 50-et kell összegyűjteni. A rendes vizsgán 4x100 pont érhető el, amelyből legalább 4 x 50 pontot kell teljesíteni. Ha valamelyik vizsgán csak 45 pontot ér el a vizsgázó, akkor egy másik vizsga jobb eredményével ez javítható (max. két vizsgánál).

A vizsgára való jelentkezéshez egyetemi végzettség és három év (elővizsgához két év) szabadalmi gyakorlat kell. Korábban a vizsgát csak angol, német vagy francia nyelvek egyikén lehetett letenni. Ma a jelentkezéskor nyilatkozni lehet, ha valaki más tagállam nyelvén kívánja ezt megtenni. A vizsgán szótár és EPO, PCT vizsgálati útmutatók használhatók, de csak papírformátumban.

A sikeres vizsgázó általában a vizsgára felkészítő szaktanfolyamot végzett, és ezen felül 400-600 órát fordított a felkészülésre. 2009-ben 2251 vizsgázóból 473 tett sikeres vizsgát, míg 2010-ben 2171 vizsgázóból 631 volt sikeres.

 
Copyright © 2011 Pintz és Társai - Minden jog fenntartva.